Blog/Articole

De ce este util faci un bilanț la sfârșit de an și să îți stabilești obiective la început de an?

Am auzit mai multe persoane că nu își propun obiective pentru noul an, că nu fac bilanțul anului care a trecut. Ei bine, nu fac parte din categoria acesta, și nici nu încurajez acest lucru. Fiecare e liber să aleagă ce dorește, bineînțeles. Dar de ce ar fi bine totuși să treci în revistă anul care a trecut, cu bune și cu rele? De ce ar fi bine totuși să îți stabilești obiective pentru anul în care ai pășit?

☑️1. E util să rememorezi evenimentele trecute. Cele pozitive te ajută să vezi viața cu părțile ei bune, să ancorezi binele experimentat, îți încarcă bateriile și aduc speranță. Cele negative pot fi lecții din care înveți lucruri importante despre tine, despre ceilalți, te învață să te ridici dacă ai căzut, să continui fără tragedie, să lupți pentru a fi mai bun, a face mai bine, a evolua. Să faci un bilanț al anulului care a trecut poate însemna să descoperi că deși nu ai făcut tot ce ți-ai propus, ai făcut totuși destule.

☑️2. Să îți stabilești obiective pentru anul în care ai intrat poate să te ajute să afli mai multe despre tine: ce îți dorești cu adevărat? ce ai vrea să ai? cum ai vrea să fii? ce ai vrea să faci? Asta înseamnă să știi ce vrei, să planifici, să treci la acțiune, să ai controlul vieții tale, atât cât se poate, atât cât poți…

☑️3. Să știi ce vrei, să ai o direcție în viață, este poate lucrul care dă sens vieții cel mai mult. Să nu lași lucrurile în voia sorții, să lucrezi la binele tău, la evoluția ta, la bunăstarea ta. Adică, să lucrezi la ceea ce te face fericit.

☑️4. Faptul ca la sfârșitul anului poți să constați că nu ai atins toate obiectivele propuse nu înseamnă decât că ai de continuat, nu că ai eșuat. De fapt, nu ai fi obținut nimic, dacă nu ți-ai fi propus măcar ceva. Și decât nimic sau totul, mai bine înseamnă ceva. E un pas înainte, este o evoluție.

☑️5. Ceea ce aduci în conștiință, poți discuta. Ceea ce poți discuta, poți să lucrezi. Nu poți să lucrezi ce nu conștientizezi. Primul pas spre evoluție e conștientizarea. Urcușul e treaba ta.

Fă primul pas. Descoperă cine ești, ce îți dorești, ce abilități ai.

Fă următorul pas: alege ce vrei să ai, să fii, să faci. Notează-ți aceste lucruri și urmărește să le atingi. Așa, viața ta nu va fi poate mai ușoară, dar va fi mai vie.

Există lucruri pe care nu le poți controla. Învață să le accepți. Există lucruri pe care le poți controla. Învață să le controlezi.

Care sunt obiectivele TALE pentru 2022?

Print Friendly, PDF & Email