Blog/Articole

Cum stați cu încrederea în sine?

Încrederea în sine este unul din pilonii principali pe care se bazează personalitatea ta. Ea stă la baza succesului viitor, a stării proprii de mulțumire, este bateria fără de care acțiunile tale nu au energie. Este cea care te împinge mai departe, care te sprijină și fără de care de multe ori ai eșua.

Încrederea în sine nu este acea parte din tine care hrănește egoismul, ci tocmai care te sprijină când ai nevoie de ajutor, când te îndoiești de tine.

Nu poți visa să faci lucrurile pe care vrei să le faci, nu poți planifica nimic dacă nu ai măcar un dram de încredere în tine.

Încrederea în sine nu înseamnă că ești convins că vei reuși cu orice preț. Nu înseamnă că te consideri mai presus decât alții și nu ai nevoie de ajutor.

Încrederea de sine acceptă și știe să ceară ajutorul atunci când e nevoie, fără creadă că dă dovadă de slăbiciune, pentru că e nevoie de curaj ca să ceri ajutorul.

Încrederea în sine înseamnă că poți găsi soluții la probleme tale, că poți face față lucrurilor mai puțin ușoare sau frumoase, pentru că nu le lași să te doboare.

Încrederea în sine se formează din frageda copilărie, de aceea e atât de important ca părinții să știe să o cultive în mintea copiilor. Poate că părinții noștri nu au știut să ne învețe acest lucru, dar cu puțin ajutor, vom învăța și singuri, adulți fiind. Și cu siguranță, știind cât este de importantă, vom încerca să îi ajutăm pe copiii noștri să o dezvolte.

Cum putem să îi ajutăm?

  • Lăudați copiii mai degrabă pentru efortul lor decât pentru rezultatele reușite.
  • Încurajați-i să mențină un număr mic de prieteni care îi acceptă pentru cine sunt pentru a promova un sentiment de apartenență.
  • Ajută copiii să identifice și să-și folosească punctele forte pentru a face o diferență semnificativă, pozitivă asupra lor și a celor din jur.
  • Spune-i copilului că este iubit și apreciat. Simplul fapt de a-i spune că îl iubești, fără niciun motiv, poate să îl facă să se simtă puternic.
  • Creați un sentiment de apartenență – promovați înțelegerea faptului că faceți parte din ceva mai mare – o familie sau o comunitate – împărtășind fotografii și povești de familie, alăturându-vă grupurilor, participând la festivaluri comunitare și creând ritualuri de familie.
  • Încurajați copilul să găsească și să încerce lucruri noi (indiferent dacă au succes sau nu).
  • încurajați copiii să depășească dificultățile gândind calm, încercând abordări diferite, cerând ajutor și practicând bunătatea față de ei înșiși atunci când lucrurile nu funcționează.

Cum stați cu încrederea în sine? Dar copilul tău?

Print Friendly, PDF & Email


Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *