Blog/Articole

Opt mituri persistente despre COVID-19 și de ce oamenii cred în ele

Articolul de față este o preluare a unui articol apărut în Scientific American. Din această cauză veți găsi multe referiri legate la instituții și personalități din Statele Unite ale Americii.

Pe scurt, cele 8 mituri despre COVID-19 sunt:

1. VIRUSUL A FOST FABRICAT ÎNTR-UN LABORATOR DIN CHINA.

Deoarece agentul patogen a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, președintele Donald Trump și alții au susținut, fără dovezi, că a început într-un laborator din Wuhan iar unii teoreticieni ai conspirației cred că a fost conceput ca o armă biologică.

De ce este fals: agențiile de informații americane au negat categoric posibilitatea ca virusul să fie proiectat într-un laborator, afirmând că „Comunitatea de informații SUA este de acord cu largul consens științific că virusul COVID-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic. ”Virologul chinez Shi Zhengli – care studiază coronavirusurile liliecilor, al cărui laborator Trump și alții au sugerat că este sursa COVID-19 – a comparat secvența agentului patogen cu cele ale altor coronavirusuri pe care echipa lui le-a prelevat din peșterile liliecilor și a constatat că aceasta nu se potrivește cu niciunul. Ca răspuns la solicitările pentru o investigație internațională independentă asupra modului în care a apărut virusul, China a invitat cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății să discute domeniul de aplicare al unei astfel de misiuni.

De ce oamenii o cred: oamenii doresc un țap ispășitor pentru imensa suferință și consecințele economice cauzate de COVID-19, iar China – o țară străină și concurentă cu SUA – este o țintă ușoară. Chiar dacă uneori pot exista eliberări accidentale de agenți patogeni (deși mulți oameni de știință spun că această posibilitate este puțin probabilă), aceasta teorie oferă suficientă legitimitate pentru a susține o poveste care susține că această țară a fabricat intenționat virusul pentru a-l dezlănțui în lume.

2. COVID-19 NU ESTE MAI RĂU decât O GRIPĂ.

De la începutul pandemiei, Trump a mințit cu privire la severitatea bolii, spunând că nu este mai periculoasă decât gripa sezonieră. Însuși Trump a recunoscut jurnalistului și autorului Bob Woodward în interviurile înregistrate la începutul lunii februarie și la sfârșitul lunii martie că știa că COVID-19 este mai mortal decât gripa și că dorea să minimalizeze severitatea acesteia.

De ce este fals: Rata precisă a mortalității prin infecție a COVID-19 este greu de măsurat, dar epidemiologii suspectează că este mult mai mare decât cea a gripei – undeva între 0,5 și 1%, comparativ cu 0,1% pentru gripă. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor estimează că gripa provoacă aproximativ 12.000 până la 61.000 de decese pe an în SUA. În schimb, COVID-19 a provocat 200.000 de decese în țară la jumătatea lunii septembrie. Mulți oameni au, de asemenea, imunitate parțială la gripă din cauza vaccinării sau a infecției anterioare, în timp ce majoritatea lumii nu a întâlnit încă COVID-19. Deci nu, coronavirusul nu este „doar gripa”.

De ce oamenii cred asta: liderii lor continuă să spună asta. Pe lângă afirmațiile sale false repetate că COVID-19 nu este mai rău decât gripa, Trump a mai spus – în mod fals – că numărul deceselor cauzate de COVID-19 este exagerat. De fapt, decesele raportate de COVID-19 sunt probabil mult mai puține.

3. NU TREBUIE SĂ PORȚI MASCĂ.

În ciuda unui consens puternic în rândul autorităților de sănătate publică că măștile limitează transmiterea coronavirusului, mulți oameni (inclusiv președintele) au refuzat să o poarte. Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a mers atât de departe încât a semnat un ordin executiv care interzicea guvernelor orașelor să implementeze mandate pentru purtarea de mască. El chiar l-a dat în judecată pe primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms pentru acest lucru, ulterior a renunțat la proces. Cu toate acestea, pe măsură ce cazurile de coronavirus au crescut în timpul verii, chiar și statele care s-au opus vehement purtării măștii au implementat ordinul de purtare a ei.

De ce este fals: măștile sunt de mult cunoscute a fi un mijloc eficient al a ceea ce epidemiologii numesc controlul sursei (împiedicând un pacient bolnav să răspândească o boală la alții). O analiză recentă publicată în Lancet a analizat peste 170 de studii și a constatat că măștile faciale pot preveni infecția cu COVID-19. S-a stabilit, de asemenea, pe scară largă că oamenii pot fi infectați și răspândi COVID-19 fără a dezvolta vreodată simptome, motiv pentru care toată lumea ar trebui să poarte o mască pentru a preveni răspândirea virusului persoanelor asimptomatice.

De ce oamenii cred asta: la început recomandarea purtării măștilor venită de la CDC și OMS a fost confuză și inconsistentă, sugerând că nu e nevoie purtarea măștilor decât de către persoanele care au simptome de infecție. Orientarea a fost parțial determinată de lipsa de măști chirurgicale de înaltă calitate și de măști N95, despre care agențiile au spus că ar trebui rezervate lucrătorilor din domeniul sănătății. Chiar dacă acoperirii feței este acum mandatată sau recomandată în multe state, unii oameni refuză să poarte mască, deoarece consideră că este o încălcare a libertăților civile.

4. PERSONALITĂȚI BOGATE ȘI INFLUENTE UTILIZEAZĂ VIRUSUL PENTRU PROFITUL VACCINELOR.

Într-o carte și în filmul teoriei conspirației Plandemic, Judy Mikovits, care a publicat cândva un studiu asupra oboselii cronice, dar în cele din urmă retractat, susține neîntemeiat că directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase Anthony Fauci și cofondatorul Microsoft Bill Gates ar putea să-și folosească puterea pentru a profita de un vaccin COVID-19. De asemenea, ea afirmă fără dovezi că virusul a venit de la un laborator și că purtarea măștilor „îți activează propriul virus”. Un extras din film a fost împărtășit pe scară largă de anti-vacciniști și de grupul de teorie a conspirației QAnon. Videoclipul a fost vizionat de peste opt milioane de ori pe YouTube, Facebook, Twitter și Instagram înainte de a fi dat jos.

De ce este fals: Nu există dovezi că Fauci sau Gates au beneficiat de pandemie sau au beneficiat de un vaccin. De fapt, Fauci a dat alarma de-a lungul pandemiei cu privire la riscurile virusului, iar Gates are o lungă istorie de filantropie orientată spre eliminarea bolilor transmisibile. Afirmațiile lui Mikovits cu privire la originea virusului și eficacitatea măștilor nu au, de asemenea, niciun sprijin științific.

De ce oamenii cred asta: figuri bogate sau influente precum Gates și Fauci sunt adesea ținta teoriilor conspirației. Uneori, Trump l-a atacat pe Fauci numindu-l „alarmist”. Unii dintre adepții președintelui preferă să creadă că Fauci exagerează severitatea epidemiei decât să recunoască eșecul administrației Trump în ținerea virusului sub control .

5. HIDROXICLOROCHINA ESTE UN TRATAMENT EFICIENT.

Când un mic studiu din Franța a sugerat că hidroxiclorochina, medicamentul împotriva malariei ar putea fi eficientă în tratarea bolii, Trump și alții s-au agățat de această idee. Studiul este acum criticat pe scară largă, dar unii oameni au continuat să promoveze medicația, în ciuda dovezilor crescânde că medicamentul nu este efficient pentru pacienții cu COVID-19. Într-un tweet, Trump a numit tratamentul cu hidroxiclorochină „unul dintre cei mai mari schimbători de jocuri din istoria medicinei” și a menționat-o în mod repetat în sesiunile sale publice pe tema coronavirus, continuând să aducă laude medicamentului. La sfârșitul lunii iulie, el a redistribuit un videoclip cu Stella Immanuel, un medic cu sediul în Houston, Texas (care a făcut afirmații discutabile în trecut, inclusiv că medicii au folosit ADN străin în tratamente și că demonii cauzează anumite afecțiuni medicale prin relații sexuale pe care le au cu oameni în visele lor), susținând că hidroxiclorochina este un tratament eficient pentru COVID-19. Videoclipul a fost vizionat de zeci de milioane de ori până să fie scos de la publicare de către companiile social-media.

De ce este fals: mai multe studii au arătat că hidroxiclorochina nu protejează împotriva COVID-19 la cei care sunt expuși. Agentia Food and Drugs din USA a emis inițial o autorizație de utilizare de urgență a medicamentului, dar ulterior s-a pronunțat împotriva utilizării acestuia din cauza riscului de probleme cardiace și, în cele din urmă, a revocat autorizația. În iunie National Institutes of Health (NIH) au oprit studiul clinic al medicamentului, afirmând că, deși nu a fost dăunător pacienților, nu a oferit niciun beneficiu.

De ce oamenii cred asta: rapoartele inițiale sugerează că hidroxiclorochina ar putea fi un medicament potențial promițător, iar oamenii au tendința să creadă primele lucruri pe care le învață despre un subiect, un fenomen numit anchoring bias (tendința de ancorare a informației). Și pentru că Trump a susținut în repetate rânduri că medicamentul este eficient, susținătorii săi sunt mai susceptibili să creadă rapoartele care le confirmă opiniile, decât cele care le contrazic.

6. CREȘTERILE NUMĂRULUI DE CAZURI SUNT REZULTATUL CREȘTERII NUMARULUI DE TESTE.

Pe măsură ce cazurile de coronavirus au crescut în SUA, Trump a susținut frecvent că vârfurile erau doar rezultatul testării mai multor persoane. El a postat pe Twitter că „fără testare … nu ar fi arătat aproape niciun caz” și a declarat în interviuri că motivul pentru care numărul de pozitivi a crescut este că numărul de testări a crescut.

De ce este fals: dacă acest scenariu ar fi adevărat, ne-am aștepta ca procentul testelor pozitive să scadă în timp. Dar numeroase analize au arătat contrariul. Rata testelor pozitive a crescut în multe state (cum ar fi Arizona, Texas și Florida) care au avut focare mari în vara trecută și a scăzut în state (cum ar fi New York) care le-au controlat focarele. În plus, spitalizările și decesele au crescut odată cu cazurile, oferind mai multe dovezi că creșterea la nivel național a testelor pozitive a reflectat o creștere reală a cazurilor.

De ce oamenii o cred: a existat o lipsă severă de teste în SUA la începutul perioadei de pandemie, iar disponibilitatea acestora a crescut (deși testarea efectivă rămâne departe de ceea ce este necesar). Este logic să ne întrebăm dacă pur și simplu sunt detectate mai multe cazuri – dacă ne uităm doar la cazurile totale și nu la proporția testelor pozitive sau a ratelor de spitalizare și deces.

7. IMUNITATEA POPULAȚIEI ÎN MASĂ VA CREȘTE DACĂ LASĂM VIRUSUL SĂ SE RĂSPÂNDEASCĂ PRIN POPULAȚIE.

La începutul pandemiei, unii au speculat că Marea Britanie și Suedia intenționau să lase coronavirusul să circule în populație până când se va atinge imunitatea în masă – punctul în care sunt suficient de mulți oameni imuni la virus ca să îl mai poate răspândi. (Guvernele ambelor națiuni au negat că aceasta ar fi strategia lor oficială, dar Marea Britanie a întârziat să impună un blocaj complet, iar Suedia s-a pronunțat împotriva restricțiilor pe scară largă.)

De ce este fals: există o eroare fundamentală în această abordare: experții estimează că aproximativ 60 până la 70% dintre oameni ar trebui să primească COVID-19 pentru ca imunitatea în masă să fie posibilă. Având în vedere rata ridicată a mortalității bolii, lăsarea virusului liber să infecteze masele, ar putea duce la milioane de decese. Această tragedie este ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei de gripă din 1918, în care se crede că au pierit cel puțin 50 de milioane de oameni. Rata mortalității COVID-19 din Marea Britanie este printre cele mai mari din lume. La rândul său, Suedia a înregistrat un număr semnificativ mai mare de decese decât țările vecine, iar economia sa a suferit în ciuda lipsei unei opriri.

De ce oamenii o cred: Vor să revină la viața normală și consideră că fără un vaccin COVID-19 disponibil pe scară largă, singura modalitate de a obține imunitatea în masă ar fi de a lăsa un număr substanțial de oameni să se îmbolnăvească. Unii au speculat că s-ar putea să se fi atins deja imunitatea de masă, dar studiile de anticorpi bazate pe populație au arătat că până și regiunile cele mai afectate de virus sunt departe de acest prag.

8. UN VACCIN COVID-19 VA FI NESIGUR.

Au apărut rapoarte îngrijorătoare conform cărora multe persoane pot refuza să primească un vaccin COVID-19 odată ce acesta ar fi disponibil. Teoriile conspirației despre potențialele vaccinuri au circulat printre grupurile anti-vaccinare și în videoclipurile virale. În Plandemic, Mikovits susține în mod fals că orice vaccin COVID-19 va „ucide milioane” și că alte vaccinuri au făcut acest lucru. O altă teorie a conspirației face afirmația ridicolă că Gates are un plan secret de a utiliza vaccinuri pentru a implanta microcipuri urmărite la oameni. Majoritatea americanilor susțin vaccinarea, dar puținele voci ale opoziției au crescut. Un studiu recent a observat că, deși grupurile de anti-vaccinare de pe Facebook sunt mai mici decât grupurile pro-vaccinare, ele sunt mai puternic interconectate cu grupurile de persoane indecise. Un sondaj Gallup a constatat că unul din trei americani nu ar primi un vaccin COVID-19 dacă ar fi disponibil astăzi și că republicanii ar fi mai puțin probabil să fie vaccinați decât democrații.

De ce este fals: vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an. Înainte ca un vaccin să fie aprobat în SUA, acesta trebuie să fie supus în general trei faze de testare clinică pentru a demonstra că este sigur și eficient la un număr mare de oameni. Cei mai buni candidați la vaccinul COVID-19 sunt în prezent testați în studii la scară largă la zeci de mii de oameni.

De ce oamenii cred asta: există motive întemeiate să fim precauți în ceea ce privește siguranța oricărui nou vaccin sau tratament, iar politizarea U.S. Food and Drug Administration (FDA) sub administrația Trump a ridicat îngrijorări legitime cu privire la aprobarea vaccinului. Cu toate acestea, studiile anterioare de siguranță ale celor mai buni candidați la vaccin nu au găsit efecte adverse majore; sunt în curs de desfășurare studii mai mari pentru siguranță și eficacitate. Nouă companii farmaceutice care dezvoltă vaccinuri s-au angajat să „reziste științei” și să nu le elibereze decât dacă s-a dovedit că este sigur și eficient.

Sursa: Lewis, T.(2020),” Eight Persistent COVID-19 Myths and Why People Believe Them”, Scientific American.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Print Friendly, PDF & Email


Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *