Blog/Articole

Trăind extraordinarul. Viața pe timp de criză (III) Spre ce ar trebui să ne îndreptăm atenția acum

Spuneam în prima parte a articolului – Trăind extraordinarul. Viața pe timp de criză (I)- că trăirea extraordinarului de acum este o ocazie importantă pentru a face schimbările necesare propriei dezvoltări personale. Trăirea extraordinarului pe timp de criză te poate ridica sau te poate doborî.

Importante sunt acum acțiunile pe care le faci. Acțiunile conștiente sunt consecința deciziilor pe care le iei în urma analizei situației. Deciziile le iei după ce ai trecut informația primită prin filtrul personal, ai interpretat-o corespunzător programelor mentale personale, i-ai dat o semnificație. Semnificația dată este influențată de emoția generată de informația primită iar emoția are legătură cu atenția pe care o avem asupra unui lucru, a unei informații sau unei persoane.

Atenția deci este responsabilă de energia proprie investită sau risipită.

Acolo unde se îndreaptă atenția, se îndreaptă și energia noastră.

Așadar, unde se duce atenția ta pe timp de criză?

 • Atenția ta se îndreaptă spre soluții, pe cunoștințe noi, pe creativitate? Energia ta se va focusa pe activitățile care te vor ajută să păstrezi o energie pozitivă, fizică și mentală. Îți vei ocupa timpul fiind activ, conștient, și vei căuta să faci alegeri bune, să îți dezvolți abilitățile și cunoștințele. Te vei opune constructiv tuturor influențelor negative.
 • Atenția ta se focusează pe griji, panică, știri rele, scenarii negative? Energia ta se va consuma rapid, va arde la maxim, lăsându-te fără resurse exact când ai nevoie mai mare de ele. La început vei căuta să te protejezi, vei avea acțiuni care vor viza protecția ta și a celor dragi dar după un timp nivelul tău de îngrijorare va depăși limita de toleranță și eficiență a acțiunilor tale, energia ta va sfârși prin a alimenta anxietatea și stresul.
 • Eviți și una și alta? Te lași pur și simplu dus de val, evitând tot ce te privește direct, preferând ficțiunea în locul oamenilor reali? Fuga de realitate este tentantă atunci când vine vorba de situații stresante, dar nu rezolvă nimic. Fie lași garda jos, și asta nu este un comportament care să creeze reflexe sănătoase, fie în subconștient  îți alimentezi temerile cu care nu vrei să te confrunți și asta duce tot la consum de energie finalizat cu depresie.

TU ce faci? Unde e atenția ta? Ce acțiuni obișnuiești să faci în această perioadă?

Pentru că aceste lucruri ne definesc și ne fac diferiți acum.

Spre ce ar trebui să ne orientăm direcția acum?

Să nu uităm, această criză e trecătoare, dar cum reacționăm noi la ea azi, va face diferența în normalitatea de mâine. Deci, ce facem pentru a ne sta conectați la energia care ne susține tot sistemul?

Starea de bine – mic ghid de conectare cu tine însuți (pe timp de criză și nu numai)

Ce înseamnă a fi conectat cu tine însuți? Înseamnă să nu te minți, să nu îți ignori nevoile, să nu îți negi emoțiile, să ai grijă de fiecare parte din tine care are nevoie de un minim de atenție pentru ca tu să funcționezi bine. Să fii cu tine însuți înseamnă să ai atenția îndreptată spre tine prin:

 • tine (fii atent la emoțiile, gândurile, convingerile, atitudinea, limitele, nevoile tale, descoperă ce ar fi bine pentru tine, ce te-ar putea ajuta) – Iubește-te pe tine însuți
 • familie (implică-te în micile organizări familiale, discută cu soția/soțul, copiii, părinții sau rudele, petrece timp de calitate cu cei din familie: jucați-vă, glumiți, faceți lucruri împreună, ajută în gospodărie) – Iubește și ai grijă de familia ta
 • prieteni (ține legătura cu prietenii, sună-i, fă grupuri pentru video-întâlniri, povestește ce mai faci, ce ai mai descoperit, îndeamnă-i și pe ei să povestească, arată-le că nu i-ai uitat) – Iubește-ți prietenii
 • lucrurile care îți fac plăcere (ascultă muzică, cântă, dansează, explorează-ți creativitatea prin dans, modelaj, arte plastice, scris, hobby-ul preferat, joacă-te, citește, urmărește un film, fă exerciții fizice, gătește, etc) – Fă ce îți place, e o sursă extraordinară de a te încărca cu energie pozitivă.
 • normalitate (construiește-ți o rutină sănătoasă, cu activități care implică munca, relaxarea, timp pentru activități fizice, pentru studiu, pentru distracție, socializare, pentru iubire și pentru suflet) – Normalitatea nu este un lucru banal (este un lucru dificil de menținut pentru că toți avem tendința de a face excese), normalitatea este forța echilibrului personal.
 • valorile tale (conștientizează ce este important pentru tine, care sunt valorile după care îți ghidezi viața, evaluează-le, vezi care dintre ele te pot mobiliza mai bine. Bazează-te pe valorile tale pentru a lua decizii bune.
 • un program personal (acum mai mult ca niciodată ai nevoie de o rutină personală și de tine depinde cum va arata programul tău zilnic). Trece în fiecare zi activitățile de bază : igienă, mâncare (impune o dietă adaptată consumului tău zilnic de calorii), muncă și/sau studiu (ai ocazia să citești și să te documentezi pe subiecte care prezintă interes pentru tine), activități fizice (yoga, Taichi, fitness, antrenament, etc), relaționare (familie, prieteni, telefoane, Skype, social media, etc), relaxare (citit, vizionat film, meditație, muzică, etc), distracție (jocuri de societate, jocuri pe calculator, dans, cântat, etc ), creativitate – dacă simți imboldul (desen, pictură, scris, muzică, etc)  și somn.  Fă câte un pic din toate lucrurile importante pentru sănătatea ta fizică, mentală, sufletească. Sunt atât de multe lucruri de făcut, nu ai cum să te plictisești decât dacă rutina ta zilnică este prea săracă în activități sau nu e variată.
Ore Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Duminică
8-10
10-12
12-14
14-16
16-18
18-20
20-22
22-24
 • cultură (stai în legătură cu literatura, artele, cunoașterea). Acestea poate că sunt considerate de unii un lux, dar conexiunea cu ele ridică energia ta vibrațională. Oamenii au trecut de-a lungul istoriei prin multe situații critice, și totuși omenirea a mers mai departe. Prin cultură viața noastră a fost îmbogățită. Exista personaje fictive sau reale care ne susțin mental și emoțional, lucrări artistice care ne  umplu pur și simplu sufletul de bucurie și admirație.
 • creativitate (spiritul ludic și creativitatea merg mână în mână). Chiar dacă creativitatea nu te caracterizează, asta nu înseamnă că ea nu există într-o formă sau alta în tine. Creativitatea poate îmbrăca diverse forme, ai ocazia să descoperi care este potrivită pentru tine.
 • distracție și umor (caută să găsești măcar un motiv pe zi pentru care să zâmbești sau să râzi în hohote). Umorul și voia bună le găsești în glume, comedii, jocuri și dans. Asigură-te că bifezi măcar o dată pe zi o activitate care își va produce bucurie, care te va face să te simți bine.
 • job-ul tău (stai pe cât poți în contact cu munca ta, chiar dacă s-a mutat online sau faci o pauză din motive obiective) Mai devreme sau mai târziu te vei întoarce la ceea ce știi să faci pentru a-ți susține financiar existența, ai ocazia să te adaptezi și să descoperi și alte lucruri pe care le poți învăța ca să te perfecționezi.
 • corpul tău (acordă-i atenția cuvenită pentru a funcționa). Aici activitățile pot fi diferite, la fel ca și timpul acordat. Persoane care înainte mergeau la sală, acum urmează cursuri online sau exersează cum pot, acasă. Nu toți avem aceeași nevoie de mișcare și exerciții fizice, dar un minim, în condițiile în care activitatea fizică ne este limitată din cauza pandemiei, e necesar tuturor. În plus, pentru a te simți bine în propria piele, în afară de a menține starea de sănătate a corpului nostru, avem nevoie de îngrijirea lui sub forma igienii și esteticii (masaj, îngrijirea părului, a pielii, manichiură, pedichiură, epilat, coafat, tuns, etc).  
 • mintea ta (antrenează-ți logica, raționamentul, intuiția, memoria, asigură-te ca psihicul te susține, apelează la ajutor de specialitate dacă nu faci singur față, e absolut normal). În situații extraordinare ai nevoie mai mult decât oricând de un suport profesionist (psiholog, life coach) care să te ajute să treci peste greutățile care te depășesc, să te ajute să îți găsești resursele pentru a depăși anxietatea. Tot aici aș aminti pericolul pe care îl prezintă timpul exagerat petrecut în fața ecranelor (TV, laptop, mobil, etc). Mentalul va deveni tot mai instabil dacă atenția ta fuge de la o informație la alta, mintea este supra-încărcată cu informații legate de emoții negative, sau dimpotrivă, fuge de realitate căutând numai ficțiuni. Pentru sănătatea ta minții tale ai nevoie de o selecție, o triere a informațiilor (igienă informațională): verifică informațiile primite – este o sursă sigură, credibilă? – și nu distribui mai departe dacă îți ridică semne de întrebare. Pune sub semnul întrebării tot ce circulă pe net, numai așa vei reuși să îți dezvolți gândirea critică și discernământul. Fii atent spre ce se îndreaptă atenția ta pentru ca acolo va merge emoția și mintea, generând comportamente mai mult sau mai puțin bune pentru tine și/sau ceilalți.
 • cunoaștere (învață lucruri noi, există tutoriale pentru tot ce vrei și nu vrei 😊)
 • spiritualitate (roagă-te, meditează, transmite energie pozitivă în univers. Nu trebuie să fii o persoană religioasă pentru a te conecta la spiritualitate, e necesar însă să fii conștient de energia care este mai presus de puterile tale, să accepți existența ei, să o inviți să te sprijine, să te ghideze, să descoperi cum acționează).
 • odihnă, relaxare, somn (ai nevoie de un program sănătos pentru somn, de mici pauze de relaxare pe timpul zilei – nimic nu îți încarcă mai bine bateriile decât odihna sau somnul atunci când nivelul tău de energie e jos). Încearcă să ai minim 7 ore de somn legate, să nu te culci după ora 12 noaptea (în cazul în care dimineața lucrezi), nu uita că somnul înseamnă să dormi, nu să tragi de tine să vezi sfârșitul unui film. Privarea de somn este echivalentă cu tortura pentru organism, așa că nu minimaliza importanța somnului.

Conexiunea cu aceste lucruri te poate ajuta să te simți mai bine. Dacă ai face măcar câte un lucru pe săptămână pentru fiecare din aceste domenii importante, fără îndoială te-ai simți mai bine.

Ai grijă de tine, îndreaptă-ți atenția spre lucrurile care te pot ajuta să evoluezi, să te simți mai bine, să iei decizii bune și acționează.

Eu sunt aici dacă ai nevoie de ajutor 😊

Mihaela Coravu

Consiliere online:

Luni – vineri: 10:00 – 19:00

Sâmbătă: 10:00 – 12:00

Consiliere online Pro Bono (luni – vineri): 18:00 – 19:00

contact@terapiacupovești.eu

Print Friendly, PDF & Email


Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *